Следващата, 2023 година ще бъде още по-трудна за Европа заради липсата на руски природен газ, предупреди първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс в интервю за вестник Le Monde, отговаряйки на въпроси за въвеждането на таван на цените на горивото.

"Всички експерти ни предупреждават от години, че ще направим това при истински спешни случаи. Трябва да се има предвид, че следващата година ще бъде много по-трудна, тъй като няма да има руски газ“, подчерта Тимерманс.

В същото време той отбеляза, че "установяването на таван на цените няма да доведе автоматично до по-ниски цени за потребителите. Днес търсенето надвишава предлагането, което води до по-високи цени, затова трябва да се намали потреблението“, обясни политикът.

В началото на ноември Международната агенция по енергетика (МАЕ) в доклада си за перспективите на енергийния пазар отбеляза, че европейските страни може да се сблъскат с недостиг на газ през зимата на 2023-2024 г. Според експертите на МАЕ през 2023 г. Европа може да изпита недостиг на 30 милиарда кубически метра газ. Това, според експерти, ще се случи в случай на пълно спиране на износа на природен газ от Русия.

По-рано Европейската комисия предложи механизъм за коригиране на енергийния пазар, според който се предлага да се въведе таван на цените на газа в размер на 275 евро за 1 МВч (около 3000 долара за 1000 кубически метра) в нидерландския хъб TTF. Според еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон предложената цифра може да бъде преразгледана след консултации с членове на Общността. Европейската комисия обясни, че предложението предвижда възможност за спешно вдигане на тавана на цената на газа, ако регулаторите в индустрията преценят, че запазването му може да дестабилизира пазарите или да доведе до значителни проблеми с доставките. 15 европейски страни не са доволни от предложението на ЕК.