Следственият комитет на Руската федерация скоро ще обяви за издирване съдиите от Международния наказателен съд (МНС), издали заповед за ареста на Владимир Путин, съобщи ръководителят на ведомството Александър Бастрикин, цитират от РИА Новости. 

"След това Следственият комитет много бързо образува наказателно дело срещу председателя и трима съдии (на МНС), които активно повлияха на приемането на това решение. Скоро, скоро ще ги обявим за издирване", е заявил той на международния правен форум в Санкт Петербург.

"Предварителният състав на МНС, чиято юрисдикция Русия не признава, на 17 март издаде заповед за "арест" на държавния глава Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова. Съдът обвинява руската страна, наред с други неща, в предполагаемото депортиране на деца, които властите са спасили от украински обстрел и са извели от зоната на бойните действия в безопасни райони", пише РИА Новости.

Медията припомня, че няколко дни по-късно Следственият комитет образува наказателно дело срещу съдиите от Международния наказателен съд Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала, Серхио Херардо Угалде Годинес и прокурора Карим Ахмад Хан. На първите трима са повдигнати обвинения за умишлено противозаконно задържане и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, а на прокурора е повдигнато обвинение за привличане на невинен към наказателна отговорност, съчетано с противозаконно обвинение на лице в извършване на тежки или особено тежки престъпления.

Според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, повдигането на въпроса на МНС за "ареста" на президента на Руската федерация е неприемливо, Москва не признава неговата юрисдикция и всяко негово решение е нищожно от гледна точка на закона. Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев на свой ред е отбелязал, че издаването на заповед за "арест" на Путин "създава огромен негативен потенциал и може да има последствия под формата на отговор от Русия".