Премиерът на Норвегия предупреди, че страната му ще предприеме действия срещу чуждестранни разузнавателни агенции, които прелитат с безпилотни самолети над критичната й инфраструктура, включително петролни платформи и летища, след ареста на седем руснаци, притежаващи въздушните апарати, пише Financial Times.

Осло и други западни столици са в състояние на повишена готовност след саботажа на газопровода "Северен поток" между Дания и Швеция миналия месец и многобройните наблюдения на дронове в близост до петролни и газови съоръжения, електроцентрали и друга критична инфраструктура.

Норвежката разузнавателна служба заяви днес, че ще поеме разследването на нарастващия брой неотдавнашни инциденти с дронове. Съобщението дойде в същия ден, в който летището в Берген, втория по големина град в страната, беше затворено след съобщения за дронове в района.

Също така бе оповестено, че в понеделник норвежката полиция е арестувала 47-годишен руско-британски гражданин с двойно гражданство в град Хамерфест, обвинен в управление на дрон над арктическия архипелаг Шпицберген. Арестът е извършен само няколко дни след като шестима руснаци бяха задържани при три отделни инцидента в Норвегия, свързани с дронове и неразрешени снимки на чувствителни места.

"Недопустимо е чужди разузнавания да летят с дронове над норвежки летища. На руснаците не е позволено да летят с дронове в Норвегия", заяви в сряда министър-председателят Йонас Гар Стрьоре.

Норвегия замени Русия като най-голям доставчик на газ за Европа, след като пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през февруари разстрои геополитиката и енергийните доставки на континента.

Няколко норвежки експерти предупредиха, че богатата скандинавска страна е била наивна по отношение на заплахата за критичната инфраструктура, като например газопроводите, след редица скорошни инциденти, включително прекъсването на интернет кабел до Шпицберген, разположен на повече от 500 км северно от континента.

Предупрежденията се засилиха, след като миналия месец експлозии в Балтийско море край Дания повредиха газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", предназначени за пренос на газ между Русия и Германия.

"Липсваше признание за това колко стратегически важно е норвежкото производство на енергия за Европа", заяви Столе Улриксен от Норвежката кралска военноморска академия пред държавната телевизия NRK. Той добави, че норвежките власти "наивно" са пренебрегнали предупрежденията за шпионаж от местните разузнавателни служби.

47-годишният мъж, обвинен за полета на дрон над Шпицберген, е син на руски бизнесмен, който е дългогодишен приятел и довереник на руския президент Владимир Путин.

В сряда по време на среща на профсъюзите премиерът на Норвегия заяви, че няма пряка заплаха за страната, но ситуацията със сигурността е сериозна.

"Не искаме никой да прелита с такъв тип устройство над важни съоръжения в Норвегия. Казваме му "не" и ще го преследваме и спрем", добави министър-председателят.

Стьоре подчерта, че Норвегия е разгледала ядрената си готовност "от А до Я", тъй като нарече Русия милитаризирано, радикализирано и в много отношения тоталитарно общество.

Миналата седмица един руснак беше задържан за това, че е управлявал дрон в близост до летище Тромсьо в северната част на страната, четирима руснаци бяха арестувани за това, че са снимали чувствителни зони, а друг беше хванат при опит да напусне страната с дрон.

Посолството на Русия в Осло обвини Норвегия в истерия и параноя при арестуването на туристи, които според посолството снимат "красивата природа на страната".