В първите дни след възобновяването на проверките по границата със Словакия чешката полиция залови над 100 мигранти и деветима контрабандисти, като в един от случаите се е стигнало до зрелищно преследване на микробус и произвеждането на предупредителни изстрели във въздуха, съобщава Reuters.

В ефира на националната телевизия директорът на полицията Мартин Вондрашек поясни, че органите на реда са преследвали и задържали иракчанин, превозвал с микробус 16 нелегални мигранти, които твърдят, че са от Сирия. Мъжът е бил принуден да спре, след като полицейските служители са открили стрелба във въздуха.

Чешката република започна проверки на всичките 27 пътни и железопътни входни пункта и на патрули извън ГКПП по границата със Словакия – решение, което бе разкритикувано от управляващите в Братислава. Над 500 полицейски служители ще бъдат разположени на 252-километровата граница, първоначално за 10 дни. Примерът на Прага бе последван от Австрия, която също започнаха проверки по границата й със Словакия.

По-голямата част от заловените мигранти се представят за сирийци, идващи предимно от Турция. Крайната им цел е да достигнат до Германия, поясниха от правителството в Прага.