От партията "Сръбска листа“ (СЛ) обявиха, че в събота ще проведат среща с представителите на косовските институции, след която ще обмислят дали да ги напуснат, а от неделя излизат на протести, предаде N1.

Последната вълна от недоволство е заради отстраняването на директора на косовската полиция в северната част на Косово Ненад Джурич, тъй като той, заедно с кметовете в региона, обявиха, че полицаите няма да издават предупреждения за пререгистрация на превозните средства със сръбски номера.

На пресконференцията, проведена в централата на СЛ, присъстваха четирима кметове на общини от Северно Косово, председателят и вицепредседателят на партията и други политически представители на косовските и сръбските институции на север в най-младата държава на Балканите. Тя се проведе след консултации с държавния глава на Сърбия Александър Вучич, продължили цяла нощ.

Джурич обяви, че вече няма да бъде част от лъжите, а от истината и затова не иска повече да бъде член на косовската полиция."Не искам повече да бъда член на косовската полиция, защото искам да се явя пред Божия съд с чисто сърце“, цитира медията думите му.  

Припомня се, че Джурич бе отстранен от работа веднага, след като полицейският инспекторат на Косово предложи мярката за пререгистрация на превозните средства със сръбски номера.

Косовската полиция обяви, че Джурич е отстранен, защото не е упражнявал законови правомощия и не е изпълнил официално решение.