Пожарът в нефтобазата в Азов, избухнал след атака на безпилотен самолет на 18 юни, не може да бъде ликвидиран поради разхерметизиране на втория резервоар, съобщи губернаторът на Ростовска област Василий Голубев в канала си в Telegram, предава Интерфакс.

"За съжаление, не е възможно да се стабилизира ситуацията в петролното депо в Азов, където преди ден избухна пожар в резултат на атака на безпилотен летателен апарат. Все още не е възможно да се ликвидира пожарът. В 16:40 часа (съвпада с българското време) е извършено разхерметизиране на втората цистерна", пише Голубев.

Той отбеляза, че специалистите на ЕМЕРКОМ продължават да работят по потушаването на пожара.

На сайта на отдела на Роспотребнадзор в Ростовска област се уточнява, че пожарът е възникнал в ЗАО "Азовпродукт".

"В пробите от атмосферен въздух, взети сутринта на 19.06.2024 г. на територията на жилищното застрояване на града в три пункта, не са установени превишения на максимално допустимите концентрации на химически вещества" - се посочва в съобщението.

Според уебсайта на Азовпродукт компанията е част от италианската Decal Group. Това е кей за трансбордиране на леки нефтопродукти и метанол, разположен в долното течение на река Дон в Азов. Терминалът функционира от 2010 г. и разполага със собствен достъп, изложбени пътища и пълна инфраструктура.

Във вторник губернаторът съобщи, че цистерни с нефтопродукти са се запалили в Азов в резултат на атака на безпилотен самолет. По предварителни данни няма пострадали.

Както на свой ред съобщи пресслужбата на руското министерство на извънредните ситуации, пожарът е бил потушен от около 200 пожарникари. На мястото е бил изпратен и противопожарен влак. Пожарът е бил локализиран на площ от 3,2 хил. кв. м.