Всички плажове на Одеса са признати за негодни за къпане поради значително влошаване на състоянието на водата. Плуването в тях е забранено, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на Градския съвет на Одеса.

"Плажовете на Одеса бяха обявени за негодни за плуване поради значително влошаване на състоянието на водата в откритите водоеми (море, устие) и реална опасност за здравето на населението на град Одеса“, се казва в съобщението на местните власти.

Съответното решение е взето на извънредно заседание на Комисията по техногенно-екологична безопасност и извънредни ситуации на 17 юни.

След експлозията на Каховската водноелектрическа централа част от териториите на Херсонска, Николаевска, Днепропетровска и Запорожка области бяха наводнени. В Черно море попаднаха много боклуци, вещи и опасни вещества, а крайбрежието се превърна в сметище.

В събота бяха обявени резултатите от лабораторните изследвания на водата край Одеса. Експертите са открили причинителите на инфекциозни заболявания. Жителите на Одеска област са посъветвани да не плуват в морето, устията и реките и да не ловят риба.