Украйна очаква този месец да получи първия транш от Европейския съюз с макрофинансова помощ от 18 милиарда евро. Това съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на президента на Украйна Володимир Зеленски, който в понеделник разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Зеленски благодари за решителната подкрепа от страна на ЕС.

"Очакваме първия транш от макрофинансиране през януари, първата партида енергоспестяващи лампи, училищни автобуси, генератори и модулни домове“, написа той.

Той каза още, че лидерите са координирали стъпките за срещата на върха Украйна-ЕС.

"Чувстваме се подкрепени и заедно вървим към победата“, добави той.

Припомняме, че ЕС се съгласи да отпусне 18 милиарда евро макрофинансиране на Украйна през 2023 г. Средствата трябва да се прехвърлят на части и заеми при преференциални условия на плащане.

От своя страна председателят на ЕК увери Киев, че ЕС ще подкрепя Украйна толкова, колкото е нужно за победата над Русия.

"По време на първия ми разговор през новата година с президента Зеленски предадох на украинския народ моята искрена подкрепа и най-добри пожелания за 2023 г. ЕС ще ви подкрепя толкова дълго, колкото е необходимо. Ние подкрепяме вашата героична борба. Борбата за свобода и срещу бруталната агресия“, написа тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че ЕС ще подкрепи Украйна през тази зима с генератори, електрически крушки, заслони и училищни автобуси. Финансовата подкрепа също ще продължи.

Освен това ЕС скоро ще започне да изплаща пакет за подкрепа от 18 милиарда евро на месечни траншове.

"Очаквам с нетърпение да се срещнем отново скоро в Украйна“, добави тя.

Фон дер Лайен вече е посетила Украйна три пъти от началото на пълномащабна война.

През ноември Зеленски се срещна в Киев със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.