Moody`s промени прогнозата за дългосрочните депозитни и приоритетни необезпечени рейтинги на швейцарската банка UBS от "стабилни“ на "отрицателни“, става ясно от съобщение на официалната интернет страница на рейтинговата агенция.

Промяната в прогнозата идва след решението на UBS за придобиването на втората по големина банка в Швейцария - Credit Suisse. Сделката, при която UBS ще плати със собствени акции на стойност около 3 милиарда долара, се осъществява поради проблеми в Credit Suisse, които бяха разкрити миналата седмица. Банката приключи 2022 г. със загуба от 8 милиарда долара, най-лошият й резултат от 2008 г. насам. Само за три месеца клиентите са изтеглили над 100 милиарда швейцарски франка от сметките си. Тогава банката отчете "съществени недостатъци" във финансовите си отчети и изтичането се ускори до 10 милиарда долара на ден.

Агенцията отбелязва, че придобиването на Credit Suisse заплашва UBS със значителни финансови, културни и свързани с франчайзинг трудности при интеграцията. Сред тях Moody's подчертава: необходимостта от задържане на ключов персонал на Credit Suisse за срока на финализиране на сделката, необходимостта от минимизиране на загубата на дублиращи се клиенти в швейцарския бизнес за банкиране и управление на активи, необходимостта от обединяване на културите на две донякъде различни организации, докато като в същото време се гарантира, че контролът се поддържат на нива, определени от UBS.

В същото време агенцията отбелязва, че в случай на успешно завършване на сделката защитата на кредиторите в UBS може да поддържа надеждност. Това ще бъде подпомогнато от солидната капитализация на банката, силния международен франчайз за управление на активи и водещата позиция в швейцарския банков сектор. Всички тези фактори ще помогнат на банката да продължи да генерира стабилна приходна база в условията на преструктуриране, според Moody`s.

След новината за сливането на най-големите швейцарски банки, рейтингът на UBS беше променен и от S&P Global Ratings. "Очакваме интегрирането и очакваното съкращаване на значителна част от инвестиционния банков бизнес на Credit Suisse да бъде обект на значителен риск от изпълнението, предвид размера, сложността и рисковия профил на Credit Suisse“, се казва в изявление на S&P.

Сделката доведе до загуба на 60% от стойността на Credit Suisse при откриването на търговията, повличайки купувача със себе си. UBS също поевтиня с около 15%. Освен преките участници в сделката, ценните книжа на други големи европейски банки, като Societe Generale и Deutsche Bank, поевтиняха. Индексът, който отразява състоянието на сектора в Европа, пада с 3%.