След обявяването на резултатите от изборите в Турция Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия и ръководител на фракцията в Европейския парламент, се изказа за спиране на процеса на присъединяване на Турция към ЕС. "Последните години показаха, че тясното партньорство е важно, но нито Турция, нито ЕС искат пълноправно членство на Турция в Европейския съюз“, цитира Der Spiegel думите на политика.

"Процесът на присъединяване на Турция към ЕС трябва да бъде отложен, тъй като повече блокира добрите отношения, отколкото ги стимулира“, продължи той.

Според Манфред Вебер е настъпил моментът "за общо пренастройване [на отношенията] между ЕС и Турция на реалистична основа“. Председателят на Европейската народна партия има твърди и разбираеми очаквания от Турция след победата на Ердоган. "Имаме нужда от сътрудничество, особено що се отнася до мира между Украйна и Русия, миграционната политика, икономическата модернизация и кипърския въпрос. Ердоган трябва най-накрая да се съгласи с членството на Швеция в НАТО“, заяви той.

Преговорите между ЕС и Турция относно членския статут на последната започнаха през 2005 г. До 2018 г. обаче те стигнаха до задънена улица поради "свидетелствата на Европейския съвет за влошаването на ситуацията в Турция с демокрацията, върховенството на закона и човешките права“, припомня Der Spiegel.