Два търговски кораба, свързани с компанията на отвлечения от йеменските бунтовници Galaxy Leader, са отклонили курсовете си на движение в Червено море и Аденския залив, предава Reuters, като се позовава на ресурси за следене на корабоплаването и на британската компания за морска сигурност Ambrey.

В неделя израелските власти обявиха, че хусите са заловили товарен кораб, притежаван от Великобритания и управляван японска фирма, в южната част на Червено море, описвайки инцидента като "ирански терористичен акт“ с последици за международната морска сигурност.

Отвличането на Galexy Leader отново разпалва страховете за корабоплаването в Близкия Изток, подчертава агенцията. Хусите, съюзник на Техеран, потвърдиха, че са заловили кораб в този район, но го описаха като израелски.

В понеделник говорител на правителството в Токио потвърди залавянето на кораба Galaxy Leader, управляван от Nippon Yusen, добавяйки, че Япония се е обърнала за помощ към саудитските, оманските и иранските власти с цел бързото освобождаване на кораба и неговия екипаж, сред който има и двама българи.

Два други кораба - Glovis Star и Hermes Leader, също посочени като управлявани от Ray Car Carriers, са отклонили своите плавателни маршрути в неделя, поясниха от Ambrey.

Капитанът на Hermes Leader е бил задал курс на плаване на юг от Ништун в Йемен, когато е взел решение да отклони маршрута.

"Корабът продължи да плава обратно към мястото, откъдето беше дошъл, осигурявайки нова AIS дестинация като Хамбантота, Шри Ланка. Корабът претърпя минимум четири дни прекъсване на работата и измина допълнителни 1876 морски мили“, се казва в съобщение на британската компания.

Glovis Star се е носил няколко часа в Червено море, преди да продължи пътуването си, показаха данни от AIS за проследяване на кораби.

Регистрираната на остров Ман Galaxy Maritime Ltd, която е регистрираният собственик на Galaxy Leader, заяви в изявление в понеделник, че плавателният съд "е бил незаконно взет на абордаж от военен персонал чрез хеликоптер“ на 19 ноември.

На въпрос относно отклонението на другите два кораба, говорител на компанията отговори, че не коментира повече "политически въпроси“.

Миналата седмица йеменските бунтовници обявиха, че ще предприемат нови атаки срещу Израел и че може да атакуват израелски кораби в Червено море и протока Баб ал Мандеб.

Американската морска администрация MARAD в съобщение заяви, че Galaxy Leader е бил отвлечен на около 50 морски мили западно от контролираното от бунтовниците пристанище Ходейда, добавяйки, че корабите трябва "да бъдат внимателни, когато преминават през тази зона“.

"Вчера видяхме нов рекорд – за първи път видяхме (едно) официално съобщение за превземане на кораб от пирати в открито море, което според мен е голяма заплаха за международния закон и ред“,подчерта израелският президент Исак Херцог в понеделник.