Украинският президент Володимир Зеленски публикува традиционното си обръщение видео обръщение. В него Зеленски съобщава, че генерал Юрий Содол ще бъде освободен от поста си командващ Обединените сили на ВСУ на Източния фронт, предава украинският Канал 24.

"Първо - проведох среща с военното командване. Там бяха главнокомандващият, началникът на Генералния щаб, министърът на отбраната. Обсъдихме ситуацията в ключови области. Най-голямо внимание сега се отделя на Донецка област. И снабдяването на нашите сили с всичко, от което се нуждаят. Обсъдихме и въпросите, свързани с личния състав във Въоръжените сили на Украйна. Реших да заменя командира на Обединените сили на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Юрий Содол с бригаден генерал Андрей Гнатов", съобщава Зеленски.

По-рана стана известно, че началникът на щаба на 12-та бригада със специално предназначение "Азов" Богдан Кротевич е подал искане за разследване в Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Юрий Содол е обвинен за загубата на голяма част от територията на Украйна, евентуални връзки с Москва и други.