Гърция, която е домакин на щаба на операцията на ЕС за защита на корабите от нападенията на хутите в Червено море, се надява да играе по-централна роля в осигуряването на сигурността на 27-те държави от блока, заяви министърът на отбраната Никос Дендиас в интервю за Reuters.

"Трябва да сме в състояние да се защитаваме сами", заяви Никос Дендиас пред британската агенция, като допълни, че Европейският съюз може да постигне това в сътрудничество с НАТО и други съюзници.

"Това, което се опитваме да направим, е да имаме домашна отбранителна индустрия в Гърция и Европа, която да може да обслужва нуждите на Европейския съюз."

Военноморската мисия на ЕС в Червено море, наречена "Аспидес", което на гръцки означава "щитове", стартира миналия месец, за да пази плавателни съдове от нападения от страна на свързаните с Иран бойци хути, които подкрепят палестинската войнствена групировка ХАМАС във войната ѝ с Израел.

На кръстопътя между Азия, Африка и Европа Гърция контролира най-големия търговски флот в света и нападенията срещу нейните кораби зачестиха. Най-голямото гръцко пристанище, Пирея, е отбелязало спад на търговията с 40 %.

Миналата седмица гръцката фрегата " Хидра" отплава за Червено море, тъй като страната пое командването на мисията на ЕС, чийто щаб ще бъде в град Лариса. Италия командва военноморските сили.

"Важно е да успеем", заявява Дендиас. "Не можеш да бъдеш кръстопът, ако пътищата не съществуват или не функционират. Така че за нас (Гърция) това е огромна пряка и косвена заплаха".

Както Гърция, така и Европейският съюз са разтревожени от "сложния подход" на хутите, според него, като при нападенията се използват морски мини и оръжия от подводници.

Безопасността на петте военни кораба "Аспидес" и екипажа им, които също са от Германия, Италия, Белгия и Франция, също буди загриженост, посочва той и настоява за тясна координация с другите флоти в района, сред които са военни кораби на САЩ и Индия.

"Много близката комуникация и възможно най-общият подход с другите флоти ... са нещо препоръчително и важно", смята той.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Европейският съюз иска да увеличи ролята си в областта на отбраната като блок, а не като сбор от 27 държави, където военната политика се изготвя на национално равнище.

Гърция, която също е член на НАТО, иска да реформира армията си по примера на Финландия. Тя също така се стреми да обнови отбранителната си промишленост и да стимулира дейността на корабостроителниците си, тъй като се възстановява от продължилата десетилетие дългова криза, която я принуди да съкрати разходите си.

Тя е изготвила многомилиарден 10-годишен план за покупки, който включва придобиването на до 40 нови изтребителя F-35 от САЩ, три фрегати от Франция и хеликоптери Black Hawk, произведени в САЩ.

Тя иска да произвежда системи за безпилотни летателни апарати и системи за борба с безпилотни летателни апарати и води преговори със САЩ за съвместно проектиране и изграждане на фрегати клас Constellation за гръцкия флот. Чуждестранните фрегати биха могли да бъдат обслужвани в гръцки корабостроителници, смята Дендиас.

"Това представлява огромно предизвикателство", коментира той. "Ние сме горда морска нация, но за първи път в нашата история може да сме в състояние да проектираме съвместно платформа, толкова важна като Constellation.