Посланикът на САЩ в Унгария е извикан в унгарското външно министерство, за да получи протестна нота срещу изявленията на президента на САЩ Джо Байдън, че Виктор Орбан се опитва да наложи диктатура в Унгария, предаде Reuters.

Президентът на Демократическата партия направи тези забележки, след като републиканският му съперник за президентския пост в САЩ Доналд Тръмп се срещна с унгарския премиер във Флорида.

"Не сме длъжни да приемаме подобни лъжи от когото и да било, дори ако този човек е президентът на Съединените щати", заяви във вторник унгарският външен министър Петер Сиярто.

Миналата седмица Виктор Орбан се срещна с Доналд Тръмп във Флорида, на когото отново изрази подкрепата си в президентските избори, в които предишният републикански президент ще се изправи срещу Байдън.

Джо Байдън, критикувайки решението на Тръмп да се срещне с Орбан, заяви на  предизборна проява, че Виктор Орбан се опитва да наложи диктатура в Унгария. "Знаете ли с кого се среща той днес в Мар-а-Лаго?" - попита Джо Байдън своите поддръжници. С "унгарския Орбан, който просто заяви, че не вярва, че демокрацията работи и че ще се стреми (да установи) диктатура", добави Байдън. "Виждам бъдеще, в което защитаваме демокрацията, а не я отслабваме", заяви той.

Унгарският външен министър нарече изявленията на Байдън "много сериозна обида". "Този начин на мислене на президента и администрацията на Демократическата партия е тежко бреме за двустранните ни отношения", добави министър Петер Сиярто в отговор на въпрос.

Завръщайки се от САЩ Орбан заяви пред унгарската обществена телевизия М1, че Тръмп има "достатъчно подробни планове как" да постигне мир в Украйна. Тръмп "има много ясна визия, с която е трудно да не се съгласим. Той заявява следното: на първо място, няма да даде нито цент във войната между Украйна и Русия", ако се върне в Белия дом, посочи Орбан. И "ако американците не дадат пари, европейците няма да могат сами да финансират тази война. И в резултат на това войната ще приключи", тъй като "е очевидно, че Украйна няма да може да се справи сама", обясни унгарският премиер.

Виктор Орбан, който отказа да изпрати оръжия на Киев и поддържаше тесни връзки с Русия, след като тя започна войната в Украйна, неведнъж е заявявал, че само завръщането на Тръмп в Белия дом може да донесе мир в Украйна.

Виктор Орбан беше и единственият правителствен ръководител от ЕС, който явно заяви подкрепата си за Доналд Тръмп преди изборите, които той спечели през 2016 г., както и четири години по-късно, когато републиканецът загуби изборите от настоящия президент  Джо Байдън.