Десетки хиляди участници в прайда изпълниха днес улиците на Лондон, след като последните две години събитието бе отменено заради пандемията от ковид, предаде Асошиейтед прес.

Тази година се навършва половин век от първата подобна проява в британската столица в защита на правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, състояла се през 1972 година. Затова и днешното шествие повтаря маршрута на първия Прайд - от Хайд парк към Уестминстър. По-късно на Трафалгарския площад ще има концерт.

Крис-Джоуел Дешийлдс, ръководителят на организаторите на лондонския Прайд, каза, че от първия парад до наши дни са извоювани много важни права и свободи, "но все още има да се направят много неща". Кметът на Лондон Садик Хан, който се присъедини към празнуващите, приветства този "прекрасен ден" на "единство, видимост, равенство и солидарност". В шествието се очаква да се включат повече от 600 ЛГБТК организации, както и университети, благотворителни организатори, служба за спешна помощ. Всички участници бяха приканени да си направят тестове за ковид , тъй като броят на новозаразените във Великобритания напоследък се увеличава.

Превод и редакция: БТА