В Литва  предлагат да се отмени използването на съветските имена на руския град Калининград и едноименната Калининградска област. Това съобщава РБК-Украйна, с позоваване на Kauno diena.

Така депутатите от Сеймата ( долната камара на парламента) от консерваторите Вилюс Семешка и Пауле Кузмицкене са се обърнали към Държавната комисия по литовския език с изявление да не използват името на Калининградска област и град Калининград, заменяйки ги с "Караляучус".

Според депутатите от Сеймата "съществуващото име принадлежи на руския наратив и е възникнало по време на агресивните действия на Съветския съюз по време на Втората световна война".

"Регионът на Съветския съюз беше кръстен в чест на стария болшевишки революционер Михаил Калинин. След смъртта на Калинин дори няколко града бяха преименувани на него. Един от тях - тогава Кьонигсберг, сега Калининград - запази това име досега", се посочва в изявления.

Според тях в условията на войната в Украйна е необходимо да се преразгледат имената, да се откаже използването на имена, които са чужди на литовския език.

"Отдавна е време да изоставим съветското наследство и да не замърсяваме нашия език с "чужди тела“. Ние сме солидарни с нашите полски съседи и ви призоваваме да не използвате изкуствените имена, наложени ни и в литовския език“, е заявил един от инициаторите на преименуването.

Полша промени официалното име на руския град Калининград на Крулевец. Такова решение взе Комисията за стандартизация на географските имена, като препоръча руският Калининград в бъдеще да се нарича така в полските документи.

Припомняме, че по-рано литовските парламентаристи от партията, водеща коалицията, предложиха да се въведе "подвеждане под наказателна отговорност за одобрение или отричане на руската агресия в Украйна".