Правителството на Унгария въведе временна забрана за внос на зърно от Украйна, става ясно от писмено изявление на министъра на земеделието на страната Ищван Наги, предава ТАСС.

Поради липсата на значителни мерки от страна на Европейския съюз за справяне с проблемите, причинени от доставката на украински селскостопански продукти на дъмпингови цени, Унгария "временно забранява вноса на зърно и маслодайни семена от Украйна, както и някои други селскостопански продукти“, се казва в разпространения текст. По-рано такава стъпка предприе и Полша. Според Наги забраната ще е в сила до 30 юни 2023 г.

Министърът обясни, че решението е взето с цел защита на унгарските фермери, които търпят загуби. Той припомни, че Украйна използва в селскостопанското производство методи и техники, "които вече не са разрешени в ЕС“, и това й позволява да избегне ненужни разходи и да снабди европейския пазар с "голямо количество птиче месо, яйца и мед в допълнение към зърнени храни и маслодайни семена. В такава ситуация фермерите в Централна Европа не могат да продават продукцията си", добави Наги.

Той изрази надежда, че срокът до 30 юни, през който ще важи забраната в Унгария, ще бъде достатъчен, за да може ЕС да вземе мерки за дългосрочно решаване на този проблем. Според Наги е необходимо да се намерят отговори на въпроси, свързани по-специално с "безмитния режим за украински стоки и функционирането на коридори за солидарност" за доставките на зърно.