Президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като приключи посещението си в Обединеното кралство във вечерните часове на деня, може да пристигне в Париж, съобщи телевизионният канал BFM TV, позовавайки се на източници.

Това посещение предшества участието на Зеленски в срещата на върха на Европейския съюз, която започва в четвъртък, 9 февруари, в Брюксел. Подробности от програмата му за срещи във Франция не се уточняват от съображения за сигурност.

В понеделник Европейският съвет потвърди поканата на украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел за срещата на върха на държавните и правителствените лидер на Общността. По-рано британският вестник The Financial Times, позовавайки се на източници, съобщи, че Зеленски възнамерява лично да участва в срещата на върха на ЕС в края на тази седмица, както и да говори на специална сесия на Европейския парламент.

От началото на военния конфликт в Украйна Европейската комисия престана да съобщава предварително датите и плановете за контакти с украинското ръководство и взаимни посещения от съображения за сигурност. На 2 февруари в Киев се проведе съвместно заседание на Европейската комисия с правителството на Украйна, а на 3 февруари – и срещата на върха ЕС-Украйна.