Босна и Херцеговина е изправена пред драматичен спад на населението и ако сегашните тенденции продължат, след по-малко от 50 години в страната ще живеят малко повече от 1,5 милиона души. Това показва анализ на Службата на Фонда за населението на ООН в Сараево, предава HINA.

Анализът, извършен от икономически и демографски експерти от Босна и Херцеговина, посочва, че от последното преброяване през 2013 г. страната е губила средно по 25 000 жители годишно, които заминават да живеят и работят в чужбина.

"Резултатите от прогнозата показват, че през следващите пет десетилетия общият брой на жителите на БиХ вероятно ще намалява почти линейно. Ако приемем, че в края на 2020 г. има 3,47 милиона жители, общият брой на жителите трябва да бъде около 1,56 милиона... до 2070 г.“, се посочва в доклада.

Всички очаквани промени представляват спад на общия брой жители на БиХ с около 55 процента до 2070 г., а прогнозата е, че броят на младите хора ще пада дори по-бързо от този на общия брой жители. Те ще намаляват с 33 до 45 хиляди всяка година през следващия половин век.

Още по-голяма причина за безпокойство е оценката, че общият спад на населението ще бъде придружен от драматично продължаване на застаряването. По този начин се очаква през 2070 г. средната възраст на населението да се увеличи от сегашните 42 години на приблизително 54 години.