Няма съмнение, че това е терористичен акт, определено с политическа цел и все още неизвестени мотиви. И при това с криминален привкус. Това коментира експертът по антитероризъм полк. Славчо Велков, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Бързам веднага да кажа, за да не въвеждаме в заблуждение слушателите, че снощи вечер прочетох за изявление на т.нар. Партизанска освободителна армия в Русия, че те са извършили акта, и че приканват с това хората да се присъединят към тях, така, така, така. Само че искам да ви кажа, че обикновено неизвестните организации и групировки когато в рамките на няколко часа до денонощие никой не поеме отговорност за акта, за терористичен акт, обикновено си го приписват, за да могат да извлекат от това дивидент и да си сложат марката на сериозна организация“, отбеляза Велков.

Той допълни, че е скептичен към това изявление на руските партизани.

"Никой не се показвал, нито лидерът, нито организация, тъй като те знаят много добре самата т.нар. Свободна партизанска армия, че ако наистина са те и се обозначат, пораженията за тях ще бъдат страшни. Така че не мога да приема това, с което започнахме, за сериозно. Смятам, че в този терористичен акт във всички случаи отражение има това, което се е случило в Украйна, във всички случаи, и начинът, технологията, по която е извършен, то е много интересен в техническо отношение, и способът за извършване показват, че е много добре планирано и е на ниво служба“, допълни още експертът.

Той отбеляза, че е озадачен, че личност като Александър Дугин, включително и членове на неговото семейство, а това се знае добре, се движат без охрана и без автомобили със специална неуязвима защита.

"Фактът, че това е устройство, което е поставено под седалката на водача, което определено се е взривило от някого от дистанция дали чрез мобилно средство или нещо подобно, или чрез въздействие от работата на автомобила, това е друг въпрос. Въпросът е, че това е много добре подготвено, и това не могат да го направят обикновени изпълнители, като тези, които се назовават с гръмкото име Свободна партизанска армия и т.н., и т.н. Още повече, че руската страна и службите ги знаят приблизително добре кои са те. Тук корените са по-дълбоки и тепърва това ще се установява“, каза още Славчо Велков.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“