По-рано е съобщено, че Кремъл отказва помощта на ООН в райони на контролирана от Русия територия на Украйна, наводнена от взрива на язовир Каховка поради съображения за сигурност и "други нюанси“, съобщи Sky News.

Експерт е заявил пред британската медия, че Москва не иска "външни погледи в тази зона" и че Русия "пречи на достъпа".

Пенсионираният маршал от авиацията Едуард Стрингър е коментирал пред Sky News: "Смятам, че руснаците възпрепятстват достъпа. Те не са показали никакъв интерес да помогнат на украинците, точно обратното, но също така, което е интересно, усещам, че те също не искат чужди погледи в тази област, не на последно място защото има достоверни съобщения, че те използват наводнението като отбрана", пояснява Стрингър. 

"И следователно те преместват част от войските, които са позиционирали там, по-на изток, където очакват основния удар на украинската контраофанзива.“

ООН упрекна Москва, че е отказала на хуманитарни работници достъп до окупираните от Русия райони, засегнати от срутването на язовира.

Срутването на контролирания от Русия язовир на 6 юни отприщи наводнения в Южна Украйна и контролираните от Русия части на област Херсон, унищожавайки домове и земеделска земя и прекъсвайки доставките за жителите.