Дългогодишният министър на външните работи на Руската федерация предизвика смях сред публиката на международна конференция в Индия, когато се опита да представи страната си като жертва на войната в Украйна, коментират в редакцията на британския телевизионен канал Sky News.

В рамките на реч на събитие в Ню Делхи, посветено на основните предизвикателства, пред които е изправен светът в политиката и икономиката, 72-годишният дипломат изказа "малко вероятното твърдение, че Русия се опитва да спре войната“.

"Войната, която се опитваме да спрем, която беше започната срещу нас с помощта на украинския народ, разбира се, повлия на политиката на Русия, включително енергийната“, заяви той, а в отговор получи смях и възклицания, отбелязва медията.

"И грубият начин да опишем какво се промени: повече няма да разчитаме на никакви партньори от Запада. Няма да им позволим отново да взривят тръбопроводите“, продължи той, очевидно имайки предвид експлозиите, причинили щети на тръбопровода "Северен поток“ в Балтийско море през септември 2022 г.

Не става въпрос за подигравка срещу ветерана в политиката, който е на поста от 2004 г., допълва телевизията. Когато го попитаха за "двойния стандарт“ на намесата на Запада в суверенни държави, публиката аплодира отговора му.

"Интересували ли сте се през тези години какво се случва в Ирак, какво се случва в Афганистан?“ – попита той своя интервюиращ.

"[Вие] вярвате, че САЩ имат право да обявят заплаха за националните си интереси, където и да е на земята, както направиха в Югославия, в Ирак, в Либия, в Сирия... и вие не им отправяте някакви въпроси?"

Смесената реакция отразява колко много незападни сили по света виждат в конфликта в Украйна известна степен на лицемерие в начина, по който Западът има различни реакции, зависещи от собствените му интереси.

 Лавров пътува из Азия, Африка и Близкия изток през последната година, за да събере подкрепа за Русия. Индия по-специално поддържа неутралитет по отношение на войната, като се въздържа при гласуването в ООН, призовавайки за прекратяване на инвазията. Страната има дългогодишни икономически и военни връзки с Русия.