Британските производители на автомобили изглежда са продължили да продават луксозни автомобили за стотици милиони лири на Русия дори след инвазията в Украйна и налагането на санкции, изнасяйки автомобилите непряко през бившите съветски републики, показва анализ на Sky News.

Макар че директният износ на британски автомобили за Русия е спаднал до нула след нахлуването в Украйна през 2022 г., този срив е последван от съответно увеличение на износа на автомобили за държави, съседни на Русия, най-вече за Азербайджан.

Анализът на британската медия, базиран на официални търговски данни на HMRC, установява, че през миналата година Обединеното кралство е изнесло автомобили за Азербайджан на стойност 273 млн. паунда (637.77 милиона лева), което представлява увеличение с 1860 % в сравнение с петгодишния период преди инвазията.

Увеличението на износа за Азербайджан е не само безпрецедентно, но и сходно с годишния износ на автомобили за Русия през двете години преди налагането на санкциите, който е бил средно 330 млн. паунда (770.94 милиона лева).

Наред със статистиката на британската данъчна служба, от Sky News анализират данните на ООН за международната търговия, които показват, че точно през същия период, в който Великобритания е отбелязала безпрецедентно увеличение на износа на автомобили за Азербайджан, Азербайджан е отбелязал безпрецедентно увеличение на износа на автомобили за Русия.