Заради нарушаване на дипломатическия кодекс и поради подозрителни действия, противоречащи на Виенската конвенция, тримата руски дипломати, които наскоро са обявени за персона нон грата, ще бъдат експулсирани от Република Северна Македония, съобщава порталът Almacos, позовавайки се на свои източници в Министерството на външните работи.

Според македонската медия политическите съветници И. Хропячков, А. Рождевсдвенски, както и аташето С. Попов ще трябва да напуснат територията на Македония в следващите 5 дни.

Специализирани органи за сигурност са експулсирали и свещеника от Руската църква.

Северна Македония без обяснение обяви трима дипломати от руското посолство в Скопие за персона нон грата, тази стъпка няма да остане без отговор от руска страна. Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова.

"На 12 септември властите на Северна Македония обявиха без обяснение трима дипломати от руското посолство в Скопие за персона нон грата. Безотговорната и враждебна атака на властите на Северна Македония няма да остане без отговор", каза дипломатът.

Дипломатът заяви, че властите в Северна Македония "продължават да се движат по пътя на влошаване на конфронтацията и водят двустранните отношения, които вече са в дълбока криза, в задънена улица“.