Частната военна компания "Моцарт“, която се самоопределя като независима американска организация от бивши военни, основана за помощ на украинците във войната с Русия, бе разтресена от тежки вътрешни сътресения, включително обвинения между лидерите й във връзки с Русия, пише The Times.

Поредица от гневни туитове от лидерите на групата хвърлиха сянка върху усилията на членовете на "Моцарт“, които се гордеят с обучението на неопитни украински войници и спасяването на цивилни в някои от градовете, пострадали от руски ракети и артилерия.

Водена от полковник Анди Милбърн, пенсиониран американски морски пехотинец и командир на специални операции, групата "Моцарт“ не участва в битки, но въпреки това е представена като опитваща се да се противопостави на руската група наемници "Вагнер“, която действа като "прокси сила за Кремъл“, отбелязва изданието.

Разделението в групата се появи, когато избухна война на думи между Милбърн, основател и главен изпълнителен директор, и Анди Бейн, главен финансов директор.

Според Милбърн Бейн е конфискувал всички превозни средства на "Моцарт“ в Киев. След това той е отказал да ги освободи, докато Милбърн не подаде оставка и не прехвърли компанията, регистрирана благотворителна организация, на него или "да я изкупи за сума от 5 милиона долара“.

Милбърн отхвърли съобщенията, че акционерите на "Моцарт“ са го уволнили като главен изпълнителен директор. "Това е фалшива новина [и] произходът е Анди Бейн, бивш финансов директор, уволнен от мен през декември“, туитна Милбърн.

Милбърн, който служи в морската пехота на САЩ в продължение на 31 години и завърши кариерата си, командвайки силите за специални операции срещу "Ислямска Държава“ в Сирия, разкри, че е уволнил Бейн, обвинявайки го във финансови нередности. Той твърди, че Бейн се опитва да закрие "Моцарт“ и го обвини, че има "обширни руски връзки“.

Пентагонът не подпомогна привидно алтруистичните усилия на Mozart Group, които се разглеждат като добавящи усложнения към и без това сложната военна среда.

За разлика от това, групата "Вагнер“ - чието име вдъхнови Милбърн да нарече организацията си "Моцарт“ - си спечели репутацията в безмилостни атаки в Украйна, особено в района на Източен Донбас.

Нейният лидер Евгений Пригожин, руски олигарх и близък довереник на президента Путин, написа в социалната медийна платформа Telegram през ноември, че групата "Моцарт“ се състои от "американски наемници“. В същия ден, когато публикува обвинението, уебсайтът на американците беше ударен от кибератака.

Милбърн отрича Моцарт да е частна военна компания. "Ние не носим оръжие, нашите задачи са хуманитарни“, казва той. Организацията му разчита на частни дарения.

Доброволци на Моцарт, включително бивш британски военен персонал, действат в Бахмут в Източна Украйна, която е обект на нападения от ЧВК "Вагнер“.

Източници от американското министерство на отбраната посочват, че един от недостатъците на наличието на независима организация като "Моцарт“ във войната в Украйна е, че те нямат дипломатическа или официална подкрепа и следователно не могат да бъдат върнати от американски военен спасителен екип, ако имат нужда от помощ.

"Това също така допринася за усещането на Русия, че те са във война със Запада и по-специално със САЩ, въпреки че "Моцарт“ изглежда добронамерен и е в Украйна като обучаващ и помощник“, свидетелства източник на The Times.