Унгарският външен министър Петер Сиярто е потвърдил, че Петро Порошенко е планирал да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, което Службата за сигурност на Украйна (СБУ) представи като оправдание за забраната на Порошенко да напуска страната, пише Kyiv Independent.

Унгарският премиер Виктор Орбан е приеман за лидера в ЕС, който симпатизира най-много на Кремъл и партията му многократно е блокирала помощта за Украйна и санкциите срещу Русия.

СБУ обяви на 2 декември, че ще поиска от парламента да отмени молбата на Порошенко да напусне Украйна, като обясни, че руските разузнавателни служби планират да използват срещите за пропагандни цели.

В изявление СБУ посочи, че Русия подготвя серия от "провокации", за да дискредитира Украйна сред чуждестранните съюзници, докато войната срещу Русия продължава повече от 21 месеца.

Порошенко, който заемаше президентския пост от 2014 г. до 2019 г., обвини администрацията на Володимир Зеленски в отмяна на разрешението и в политиканска игра преди изборите.