Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто обяви, че следващата седмица ще проведе среща във Виена с генералния директор на руската държавна корпорация "Росатом“ Алексей Лихачов за обсъждане на строителството на АЕЦ "Пакш“, предава ТАСС.

"Получихме окончателно разрешение за изграждането на нова атомна електроцентрала, която ще строим по договор с "Росатом“. Планирам да се срещна с генералния директор на корпорацията Алексей Лихачов следващия понеделник във Виена в кулоарите на срещата на Международната агенция за атомна енергия. Ще планираме следващите месеци и години, за да завършим проекта до 2030 г.“, заяви Сиярто пред репортери след срещата с руския министър на външните работи на Русия Сергей Лавров.

В АЕЦ "Пакш“, построена на около 100 километра южно от Будапеща на брега на Дунав по съветска технология, тече подготовка за изграждането на два нови енергийни блока, проектирани от "Росатом“.  За целта са получени необходимите лицензи. Москва потвърди готовността си да финансира проекта, който се оценява на 12,5 милиарда евро и който от самото начало трябваше да бъде осъществен на 80% за сметка на заем от Русия. Унгарското правителство очаква два нови ядрени реактора от типа ВВЕР-1200 да бъдат пуснати в експлоатация до 2030 г. и след това мощността на централата да се увеличи от сегашните 2000 МВч на 4400 МВч.