"Необмислените решения в Брюксел през последните години доведоха до спад в конкурентоспособността на Европа". Това е коментирал външният министър на Унгария Петер Сиярто преди заседанието на Съвета по външни работи на ЕС, пише The Budapest Times.

"Европа изпадна на трето място по отношение на приноса си към глобалната икономикаи и е с най-лошите показатели от последните десетилетия", е написал Сиярто във Facebook.

"Природният газ в Европа струва четири пъти повече, отколкото в Северна Америка, а електричеството – три пъти повече, отколкото в Китай. Връзките на сътрудничеството Изток-Запад, които служеха за солидна основа за европейски

растеж от дълго време, сега се прекъсват една по една", е допълнил той. "Ние обсъждаме 12-ия пакет от санкции, докато никога не е съставена честна оценка на въздействието на предишните единадесет", е добавил той.

Унгарското правителство "се стреми към подобряване на конкурентоспособността на Европа и допринася значително, след като спечели редица инвестиционни проекти тази година, които иначе биха отишли в трети страни“, е заявил Сиярто, добавяйки, че сътрудничеството Изток-Запад трябва да се счита за "чудесна възможност, а не опасност".