Системите за противовъздушна отбрана с малък обсег Skynex вече носят бойно дежурство в Украйна. Това съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на украинския премиер Денис Шмигал.

"Днес посетих италианското отбранително предприятие Rheinmetall Italia SpA, което е специализирано в производството на съвременни системи за противовъздушна отбрана. Сред неговите разработки е системата за противовъздушна отбрана с малък обсег Skynex“, заяви той в съобщение в Telegram.

Отбелязва се, че страната се нуждае от такова ефективно оръжие, за да се защити от дроновете, с които Русия атакува Украйна. "Това ще спаси десетки животи и критична инфраструктура за милиони хора".

"Такива батерии вече са на бойно дежурство в Украйна. Обмисляме и възможността за съвместно производство на компоненти на тези системи. Благодаря на нашите партньори за подкрепата", добави Шмигал.

Премиерът на Украйна написа още, че в момента се работи за повече такива ефективни системи за ПВО. Те ще създадат надежден щит около украинските стратегически инфраструктурни обекти.

Това е основната концепция за ПВО на концерна Rheinmetall, която поставя нови стандарти със своята уникална и отворена архитектура. По-специално, благодарение на модулността, само тези системи, свързани с изпълнението на конкретна задача, могат да бъдат свързани към контролен блок.

Системите Skynex са способни да унищожават рояци дронове, както и самолети и крилати ракети. Версията с колела е представена миналата година. Показаният прототип е оборудван с 35-милиметрово оръдие Oerlikon Mk3 и успешно е успяло да унищожи рояк малки дронове.