Американската система за противоракетна отбрана (ПРО) не е в състояние да отблъсне заплахите, които произтичат от Китай и Русия. Това е оценката на бившия съветник по националната сигурност в предходната администрация на Вашингтон Джон Болтън, изложена в статия за изданието The Wall Street Journal.

Според Болтън системата за противоракетна отбрана на САЩ е в "плачевно състояние“ и "не е в състояние да защити [страната] от удари с балистични ракети“. Вашингтон, според него, трябва да превърне "подобряването на противоракетната отбрана в приоритетна задача". Бившият помощник на Доналд Тръмп по националната сигурност обръща внимание на съобщенията, че Иран е разработил първата хиперзвукова балистична ракета, споменава изстрелванията на севернокорейски ракети, както и възможността Пхенян да проведе ядрен опит.

Според Болтън "Вашингтон няма извинение за това колко оскъдна остава противоракетната отбрана на страната две десетилетия след оттеглянето на САЩ от Договора за ПРО“. "Докато нашите съперници разработваха хиперзвукови и други заплашителни нови технологии, способностите на САЩ за възпиране и готовността на страната да отговори симетрично само намаляха“, твърди Болтън. Според него "опасността от ракетна атака на територията на САЩ е нараснала значително през последните две десетилетия, а [отбранителните] способности [на страната] не са били подобрени правилно“.