Украинските военни край Бахмут прибягват до контранастъпателни действия в някои райони и въпреки факта, че руснаците разполагат с повече ресурси, ВСУ успяват да разрушат плановете им, а наемниците на ЧВК "Вагнер“ са в позиция като на "плъхове в капан за мишки“. Това обяви командващият Източната групировка войски генерал-полковник Александър Сирски в канала си в Telegram, предава РБК-Украйна.

"Бахмутско направление. Посетих командири и войници на предната линия. Всеки от тях е автор на нова страница в историята на нашата война“, написа Сирски.

По думите му наемниците на ЧВК "Вагнер“ в Бахмут са "като плъхове в капан за мишки“.

"Използвайки принципа на активната отбрана, ние прибягваме до контранастъпателни действия в някои райони близо до Бахмут. Врагът разполага с повече ресурси, но ние разрушаваме плановете му", категоричен бе Сирски.

Той допълни, че заедно с командирите на отделни части и подразделения са обсъдили и взели необходимите решения за продължаване на отбранителната операция. Изчислени са всички възможни сценарии за развитие на събитията.

Съгласно нови данни на британското разузнаване украинците са постигнали тактически успех в района на Бахмут. В допълнение към движението на юг от града, Въоръжените сили на Украйна са изтласкали руската фронтова линия северозападно от града. Това вероятно е позволило възстановяването на един от маршрутите за снабдяване.

В понеделник говорителят на Източната групировка на ВСУ Сергей Череватий обяви, че през последните два дни военните на Киев са напреднали на някои места по фланговете около Бахмут на разстояние от 350 метра до 2 километра.