Обстановката в Бахмут към сутринта на 13 март остава критична. Наемниците на ЧВК "Вагнер" се опитват да пробият отбраната и да се насочат към центъра на града. Това става ясно от изявление на командващия Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Александър Сирски, цитирано от РБК-Украйна.

"Щурмовите отряди на "Вагнер“ настъпват от няколко посоки, опитвайки се да пробият отбраната на нашите войски и да достигнат централните райони на града“, обясни Сирски, като същевременно увери, че украинските военни продължават да защитават града и "нанасят значителни загуби на врага“.

"Всички вражески опити за превземане на града ще продължат да бъдат отбивани – с танкове, артилерия и друга огнева мощ“, допълни командирът.

Украинските войски контролират западната част на града, докато руските наемни части контролират по-голямата част от източните му райони.

Според говорителя на Източната група на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий, Бахмут остава епицентър на военните действия. Руснаците щурмуват позициите на въоръжените сили на Украйна, но понасят огромни загуби.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза, че през изминалата седмица ВСУ са ликвидирали повече от 1100 руски войници в посока Бахмут.