Настъплението на украинските войски в Бахмутското направление представляват първи успех на настъпателните операции в хода на защитата на града. Това подчерта в изявление командващият Сухопътните войски на Украйна Александър Сирски, предава РБК-Украйна.

"Последните няколко дни показаха, че можем да продължим напред и да унищожим врага дори в такива изключително трудни условия. Ние се борим с по-малък ресурс от врага. В същото време успяваме да разрушим неговите планове. Всичко това благодарение на нашите бойци които се борят с агресора, преодолявайки най-високата граница на човешките възможности“, обясни Сирски.

В същото време той предупреди, че успехът е само частичен и така трябва да се възприема, тъй като операцията за защита на Бахмут продължава.

По думите му всички решения, необходими за отбраната на града, са взети. Всички възможни сценарии за развитие на събитията са разработени с командирите  на мястото на бойните действия.

В неделя Министерството на отбраната в Киев съобщи, че ВСУ са превзели повече от десет руски позиции край Бахмут. Според DeepState силите на Москва са загубили позиции в района на Бахмут, но се придвижват напред в града.