В отделни бойни бригади на въоръжените сили на Украйна са извършени кадрови рокади сред командирите. "Това е направено с цел запазване живота и здравето на военните", посочва главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски в Telegram.

"Продължавам да работя на Източния фронт. В рамките на три дни стана напълно ясно защо при едни и същи показатели на окомплектованост, въоръжение и бойна техника едни бригади успяват да удържат вражеските атаки и да задържат позициите си, а други – не", посчва Сирски.

"На първо място, това зависи от командира на бригадата, неговата степен на подготовка, опит, способност за вземане на адекватни и балансирани решения и разбиране на пълната отговорност за изпълнението на възложените задачи и за живота и здравето на подчинените му.

Несъмнено голяма роля играе нивото на подготовка и координация на щаба на бригадата, чрез който командирът осъществява своите правомощия.

Затова съм изпратил групи от специалисти в отделни бригади, където има проблеми с подготовката на щаба за предаване на опит и оказване на помощ.

Въз основа на резултатите от изслушването на командирите на бригади и техните заместници бяха взети всички необходими решения за осигуряване на резерви, боеприпаси, БпЛА и друга техника. В някои случаи, когато командирът не контролира ситуацията, а действията и командите пряко заплашват живота и здравето на подчинените, съм принуден да взема кадрови решения".

Главнокомандващият дава висока оценка на някои от бригадите:

"Като цяло, искам да отбележа действията на военнослужещите от 54- та механизирана бригада, които унищожиха две колони от вражески бронирани машини с точен артилерийски огън в съчетание с компетентно миниране, твърдостта и смелостта на войниците от 25-а отделна въздушнодесантна бригада и 47-ма отделна механизирана бригада. В битките за Орловка и Бердичи, решителността и смелостта на войниците от 79-та отделна десантно-щурмова бригада по време на отблъскване на вражески атаки в района на Новомихайловка".

"Отбелязвам като положително смяната на една бригада на фронта след две години непрекъснати боеве и прехвърлянето в тила за възстановяване на боеспособността", се посочва още в съобщението на Сирски.

Така обстановката на фронта остава тежка, но контролирана.