В интервю за Укринформ главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Александър Сирски подчерта, че към настоящия момент няма нужда от провеждането на мобилизация на 500 000 души за армията.

"След преглед на нашите вътрешни ресурси и уточняване на бойния състав на въоръжените сили, тази цифра бе значително намалена. Очакваме да имаме достатъчно хора, способни да защитават родината. Става въпрос не само за мобилизирани, но и за доброволци“, поясни Сирски.

По думите му броят на някои военни части, които не участват във военни действия, сега се преразглежда въз основа на проверка на тяхната дейност.

"Това ни позволи да освободим хиляди военни и да ги изпратим в бойни части“, подчерта Сирски.

В същото време той добави, че е "необходимо да се въздържаме от крайности“.

"Във всички армии по света има персонал, който не участва в бойни действия, но осигурява бойни части. Това е еднакво важна част от работата. Войната, която сме принудени да водим срещу руските нашественици, е война на изтощение, война на логистиката. Следователно значението на ефективността на тиловите части не може да бъде подценявана. Става въпрос за системата за снабдяване на войските с храна и боеприпаси, ремонтни и медицински звена и много други. Тези хора допринасят за ефективността на бойните действия“, обясни главнокомандващият ВСУ.

Сирски също така отбеляза, че онези граждани, които се присъединяват към армията след мобилизация, не отиват веднага на фронта.

"С много специални изключения, например, когато човек вече има боен опит, по-голямата част от тези лица пристигат във военните учебни части и центрове. Броят на хората, които преминават такова обучение към февруари тази година възлиза на 84% от общият брой на мобилизираните.Едва след такава подготовка те може да бъдат изпращани за попълване на военни части за възстановяване на тяхната боеспособност“, отбеляза той.