Командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски е получил неограничени възможности за организация на контранастъпление в района на Бахмут, съобщава украинският Telegram канал "Резидент“, като се позовава на свои неназовани източници в Офиса на президента на Украйна.

Според информацията, неговият план отчита различията между ЧВК Вагнер и руската армия. ВСУ трябва да нанесат едновременно удар от 5 посоки, което трябва да позволи да се освободи Бахмут и да се върне Соледар под контрола на Украйна. Цялата операция трябва да бъде завършена за 5 дни и трябва да се проведе със светкавична скорост, за целта са натрупани снаряди и техника в Северск / Славянск / Краматорск / Константиновка.

"Резидент“ пише още, че командващият украинските войски в Донбас Сирски е докладвал на Володимир Зеленски, че ЧВК "Вагнер“ се опитва да затвори котела вътре в Бахмут, а не по външния контур, за да избегне битката за село Красни, от което е създадена мощна укрепена зона. Руските войски са засилили атаките си в южната част на града и превземат райони около центъра на Бахмут, за да обкръжат украинските въоръжени сили.