Украинските военни са принудили руските части да отстъпят на разстояние до два километра в някои участъци от фронта на Бахмутско направление. Това заяви командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, цитиран от РБК-Украйна.

"Благодарение на добре обмислената отбрана в Бахмутското направление, ние получаваме резултат от ефективните действия на нашите части. По-специално, извършваме ефективни контраатаки. На някои участъци на фронта противникът не успя да удържи натиска на украинските защитници и отстъпи на разстояние до 2 километра“, пише той.

Според него именно компетентното провеждане на отбранителната операция е изтощило обучените сили на ЧВК "Вагнер" и е принудило те да бъдат заменени в някои райони от по-лошо обучени части на руските редовни войски, които са разбити и отстъпили.

Сирски също отбеляза, че въпреки значителната концентрация на войски и гръмките изявления на руснаците за намеренията им да превземат Бахмут преди 9 май, те не са успели да превземат града.

Той подчерта, че ВСУ здраво държат фронта и не позволяват на руснаците да продължат напред. Въпреки това битката за Бахмут продължава.

Сирски отбеляза и работата на 3-та отделна десантно-щурмова бригада, която е нанесла мощен удар на руснаците в боя и е показала мощта на украинската армия.