Руските въоръжени сили не се отказват от опитите си да превземат град Бахмут в Донецка област, задачата на украинските сили е да изтощят врага и да му нанесат големи загуби, а след това да преминат в контранастъпление. Това заяви командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски в Telegram, предава "Украинская правда".

"Руснаците се опитват да съсредоточат основните си усилия в посока Бахмут. Те не се отказват от опитите да обкръжат и превземат града.

Сега врагът е хвърлил всичките си най-добри части, за да постигне победа. Нашата задача е да унищожим възможно най-много врагове и да създадем предпоставки, за да можем да преминем към настъпателни действия. Необходимо е да се сложи край на тези части, които са пред вас (пред войските на Въоръжените сили на Украйна в Бахмут)“, заяви той.

Сирски добави, че по време на посещения на частите на ВСУ в Бахмут, заедно с командирите, той е координирал планове, които ще имат реален резултат не на картата, а на бойното поле.

Командирът подчерта, че благодарение на героизма и професионализма украинските военни удържат Бахмутската крепост въпреки различните срокове и прогнози.

Също така, според него, ВСУ внимателно изучават уязвимите места на руснаците, за да използват ефективно сила срещу тях.

"Днес нашата основна задача е да изтощим превъзхождащите сили на противника и да му нанесем тежки загуби. Това ще създаде необходимите условия, които ще допринесат за освобождаването на украинската земя и ще ускорят нашата победа", обобщи Сирски.

По-рано командирът на Сухопътните войски на ВСУ коментира, че в момента тече най-интензивната фаза на битката за Бахмут, ситуацията е стабилно трудна. По думите му руснаците понасят значителни загуби в човешки ресурси, въоръжение и бойна техника, но продължават да водят настъпателни действия.