"Русия превъзхожда украинските сили шест пъти на фронтовата линия, причинявайки загуби на войски и позиции", заявява главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Александър Сирски в интервю за Укринформ.

"Преди няколко дни предимството на противника по отношение на изстреляните боеприпаси беше около шест към едно", заявява Сирски.

"Силите за отбрана сега изпълняват задачи по цялата обширна фронтова линия, като разполагат с малко или никакви оръжия и боеприпаси", предупреждава той, като подчертава, че в някои райони ситуацията е "напрегната".

Сирски, който пое поста на главнокомандващ през февруари, след като украинският президент Володимир Зеленски освободи Валерий Залужний, коментира ситуацията на фронтовата линия.

"Положението на фронта наистина е тежко. Но не е по-различно отпред. Несъмнено всеки ден изисква максимални усилия от нашите войници и офицери. Но ние не само стоим в отбрана, но и вървим напред на различни направления всеки ден. Напоследък броят на възвърнатите позиции надвишава броя на загубените позиции. Противникът не успя да напредне значително в стратегически направления, териториалните му придобивки, ако има такива, са от тактическо значение. Ние следим тази ситуация", коментира Сирски.

"Трябва да се признае, че настоящата ситуация на определени направления е напрегната. Руските сили продължават да увеличават усилията си и имат числено предимство по отношение на личния състав. Те традиционно не обръщат внимание на загубите и продължават да използват тактиката на масираните атаки. На определени направления подразделенията на ВСУ отблъскват всеки ден по няколко десетки атаки", заявява главнокомандващият.

"Опитът от последните месеци и седмици показва, че противникът значително е увеличил активността на авиацията, използва зенитни ракети - управляеми авиационни бомби, които унищожават нашите позиции. Освен това противникът води плътен артилерийски и минометен огън. До преди дни превесът на противника по изстреляни боеприпаси беше около 6:1", съобщава той.

"Но се научихме да воюваме не с количеството боеприпаси, а с умението да използваме наличните оръжия. Освен това ние се възползваме максимално от предимствата на безпилотните самолети. Въпреки че врагът се опитва да ни настигне в това ефективно оръжие".

"Противникът продължава настъпателни действия на широк фронт, опитва се на всяка цена да достигне границите на Донецка и Луганска област, да ни притисне на левия бряг на Днепър в Запорожка област", допълва той.