Президентът на Сирия Башар Асад издаде указ за създаване на национален фонд за подпомагане на жертвите на земетресението в страната, се казва в изявление на сирийската президентска канцелария, цитирано от РИА Новости.

Сирийският премиер Хюсеин Арнус заяви миналата седмица, че сирийското правителство е одобрило национален план за действие за справяне с последиците от земетресението.

"Днес президентът Башар Асад издаде указ за създаването на национален фонд за подкрепа на жертвите на земетресението, чиято задача е да им предостави финансова помощ“, съобщиха от кабинета на Асад.

В изявлението се отбелязва, че подкомитетите за спешна помощ и оперативните щабове в засегнатите от земетресението провинции на Сирия ще отговарят за прилагането на мерките за финансова подкрепа.

"Този ​​фонд е един от основните инструменти на националния план за преодоляване на последствията от катастрофата, причинена от земетресението“, заявиха от кабинета на Асад.

Земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 засегнаха на 6 февруари с интервал от девет часа провинция Кахраманмараш в югоизточна Турция. Трусовете бяха усетени в 11 провинции на страната и съседните държави, включително Сирия, където според СЗО са загинали около 8,5 хиляди души. Сирийското министерство на здравеопазването съобщи, че броят на жертвите на земетресението в контролираните от правителството райони е достигнал 1414.