Артилерията на сирийската армия откри огън във вторник по позициите на подкрепяните от Турция въоръжени формирования в граничния район на Баб ал-Хава. Това съобщи новинарският портал An-Nashra. Няколко ракети са паднали на турска територия, без да причинят щети.

На свой ред източник от командването на сирийските въоръжени сили посочи, че ударите са били нанесени по врага в отговор на обстрел на военното летище Менег в северната част на провинция Алепо и атаки срещу сирийски войници, разположени в град Айн ал- Араб (с кюрдското име Кобани) на източния бряг на Ефрат.

На 20 ноември Ферхат Шами, говорител на кюрдските Сирийски демократични сили (СДС), заяви пред новинарска агенция Firat, че 15 правителствени войници са били убити, когато са били прехвърлени в Айн ал Араб през юни, за да отблъснат вероятно турско нахлуване. Самите СДС са загубили 37 бойци убити и ранени.

В понеделник министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар заяви, че въоръжените сили на републиката са неутрализирали повече от 180 членове на кюрдски организации за два дни от операцията Нокът-меч в Ирак и Сирия. Ударите са нанесени по бази на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и подразделенията на Отрядите за народна самоотбрана (ОНС), които формират гръбнака на СДС. Турските власти обвиниха ПКК и сирийските кюрди за атаката в Истанбул на 13 ноември, при която загинаха шестима души.