Синдикатът на македонската полиция призова служителите на реда да изпълняват професионално задълженията си и да не се поддават на провокации и партиен натиск на честването на 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев, събитие, което е оценено като високорисково, съобщава електронното издание на скопския вестник "Слободен печат“.

"Като единствен представителен синдикат, който се грижи за членовете си, искаме да ви призовем последователно да изпълнявате работата и задачите си в съответствие със законовите разпоредби на Република Северна Македония. Не се поставяйте в услуга на политически партии и други групи с цел извършване на престъпления и простъпки, не уронвайте доброто име на институцията, в която работите и се въздържайте от всякакви провокации на активисти на политически партии и други групи. Само с професионален подход и професионална работа ще се повиши почтеността на служителите в службите за сигурност и ще се подобри доверието на гражданите към служителите на МВР, както и към служителите на Агенция "Разузнаване". Само така гражданите ще приемат, че нашата дейност на място е в техен интерес, в интерес на сигурността и стабилността на страната ни“, се казва в обръщението на Синдиката на македонската полиция към членовете му от Министерството на вътрешните работи, разузнаването, финансовата полиция и други структури.

Службите за сигурност, добавят от Синдиката, трябва да бъдат освободени от партийни или каквито и да било други влияния, защото само деполитизираните служби за сигурност могат да гарантират сигурност, върховенство на закона и безпристрастно прилагане на законите за всички.

"В същото време призоваваме политическите партии и техните местни представители, както и всички други радикални групи да не сплашват нашите членове и въобще всички служители на службите за сигурност, защото времето на заплахи и изнудване е минало. И накрая, насърчаваме всички наши членове да съобщават за всякакъв вербален натиск върху тях и да не се поддават на натиск от никого. Ние, като полицейски синдикат, ще защитаваме нашите членове с всички средства, с които разполагаме", се казва в обръщението, подписано от председателя на синдиката д-р Мариян Кицев.