Започва борбата срещу пенсионната реформа във Франция: осемте най-големи синдикати в страната - CFDT, Force Ouvrière, CFE-CGC, Unsa, Solidaires, CFTC, FSU и CGT - призоваха във служителите да се мобилизират за първия ден демонстрации и стачки, насрочени за 19 януари, съобщава изданието Le Figaro.

Синдикатите се надяват да накарат правителството да отстъпи чрез "мощна мобилизация [...] в дългосрочен план“. "Искаме възможно най-много служители да стачкуват този ден“, добави генералният секретар на CGT, като увери, че е "решен този законопроект да не мине“ в парламента.

От своя страна правителството в Париж е категорично, че е готово този път да завърши реформата, включително с увеличаване на пенсионната възраст до 64 години.  Управляващите обясняват необходимостта от повишаване на пенсионната възраст с факта, че продължителността на живота във Франция се е увеличила и подобна мярка ще направи пенсионната система на страната финансово стабилна.

Очаква се законопроектът да бъде представен в кабинета на 23 януари, след което ще последва дебат в Националното събрание през февруари.

По време на първия си президентски мандат правителството на Макрон се опитваше да прокара пенсионната реформа. Тогава плановете предизвикаха широка вълна от протести в цялата страна, по-специално от движението на "жълтите жилетки".  През януари 2020 г. властите в страната решиха да се откажат от една от точките на реформата - повишаването на пенсионната възраст.