Около четири хиляди души, "симпатизиращи на фашистите“, се събраха, за да почетат паметта на Бенито Мусолини по повод 100-годишнината от началото на неговата диктатура, съобщава британският вестник Daily Mail.

"Смразяващият кръвта спектакъл" се е разиграл в общината Предапио, където е роден и погребан Мусолини. С вдигната ръка за фашистки поздрав, участниците формираха шествие до "криптата на деспота“ и родното му място.

"Тълпата с фашистки знамена и в черни ризи маршируваше под викове "Дуче, Дуче, Дуче" - почетната титла на Мусолини“, пише изданието.

Обръщайки се към събралото се множество, правнучката на Мусолини Орсола заяви: "След 100 години ние все още сме тук, за да отдадем почит на човека, който тази страна искаше и на когото никога няма да спрем да се възхищаваме."

На гробището феновете на Дуче се наредиха на опашка, за да влязат в криптата му на малки групи.

На всеки от тях беше връчена картичка за спомен, подписана от неговите правнучки. На нея бе изобразен усмихнатия Мусолини, вдигнал високо ръка в римски поздрав, както и надпис: "Историята ще докаже, че съм прав“.

С това шествие, както припомня Daily Mail, привържениците на Мусолини отбелязаха 100 години от влизането на фашистките черноризци в Рим и извършването на държавен преврат, в резултат на който дучето оглави страната и я управлява 21 години.

Както отбелязва таблоидът, неспособността на Италия да се примири напълно с фашисткото си минало никога не е била толкова очевидна, колкото сега. Миналия месец гражданите на Италия избраха най-дясното си правителство след Втората световна война. Новият премиер Джорджа Мелони обаче вече се опита да се дистанцира от неофашистките корени на своята партия, наричайки периода на управление на Мусолини "черно петно“.