Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска Давкова е заявила, че "Преговорната рамка е юридически факт, но нейното тълкуване може да бъде направено за РСМ, за да започне страната преговори с Европейския съюз, предава Канал 5.

Според президента на РСМ това може да се осъществи чрез "добра воля" и чрез "ограничаване на България да използва вето срещу Македония по въпросите за историята, културата и наследството". Според нея мнението, че "само с вписването на българите в конституцията пътят към ЕС ще продължи безпроблемно е илюзия".

"Възможни са забавени действия, възможни са тълкувания, нека започнем преговори, нека България да не налага вето, за да градим приятелски отношения. Ще побързаме да изпълним критериите от Копенхаген, България ще прояви добра воля, няма да ни задържи и така ще се срещнем по-бързо - промените ще влязат в сила и ще бъдем приятели", смята Гордана Силяновска Давкова.

Относно Преспанското споразумение и острите послания, които идват от официална Атина за незачитане на прилагателното "северна", президентът на РМС е заявила, че "Македония е изпълнила задълженията си дори преди изтичането на сроковете, а Гърция е страната, която нарушава споразумението". Силяновска твърди, че лично тя уважава Преспанското споразумение" и уверява, че "по време на клетвата в парламента, когато не е произнесла пълното конституционно име, не е искала да провокира никого.

"Както когато се пее химна, хората плачат, държат ръка на сърцето си. Нещо подобно е и с името. Не разбирам как някои хора не осъзнават, че с някои неща не можеш да бъдеш разумен, има някаква неразривна връзка между сърцето и ума. Не искам да дразня никого, това е част от навика ми. Всички знаете, че аз съм президент на тази държава, която се нарича така в конституцията, защо трябва да го повтарям, е попотала президентът на РСМ Гордана Силяновска Давкова.

"Както е обявено по-рано, официална София, подкрепена от Гърция, отвори въпроса за европейската интеграция на Македония и спазването на договореностите пред европейските лидери на срещата на върха в Брюксел с искане Съветът да призове Македония да изпълни незабавно задълженията си", пише северномакедонската медия.