Силни ветрове, достигащи скорост от девета степен по скалата на Бофорт в Егейско море, задържаха десетки фериботи на пристанищата в Гърция в сутрешните часове на деня, отрязвайки островите от континента, предава държавната информационна агенция на южната ни съседка – ANA-MPA.  

В сила е забрана за всички плавания от Пирея до Цикладите и Додеканезите. Единствените фериботи, напускащи главното пристанище на гръката столица, са тези със затворена палуба, плаващи до близките острови на Сароническия залив.

Обявени са забрани за плаване и за пристанищата на Атика Рафина и Лаврио.

На пътниците, които са планирали да пътуват във вторник, се препоръчва да се свържат с фериботния си оператор или с пристанищните власти за актуална информация.

Фронт с ниско налягане в Адриатическо море, който се движи бавно на изток и по-късно ще премине на югозапад, засегна Гърция от понеделник следобед, предупреди Националната метеорологична служба на Атина.

Основна характеристика на фронта ще са валежите, които ще засегнат цялата страна, като на отделни места ще има превалявания от дъжд, придружени с градушки, както и снеговалежи в планинските райони.

Промяната на времето ще започне от западните части на страната и постепенно ще обхване цялата територия, като се очаква лошото време да се задържи до четвъртък.