Министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски обяви, че в Европейския съюз е взето "политическо решение“ за използването на част от замразените руски активи за Украйна. Според първия дипломат на Варшава тези средства следва да се използват не само за възстановяването на Украйна, но и за укрепване на нейната отбрана, предава RMF FM.

"Получихме политическо решение, макар и все още не юридическо, лихвите върху капитала (замразените руски активи в ЕС) да бъдат използвани за Украйна“, поясни полският министър след заседание в Брюксел.

"Лично аз бих искал да отида по-далеч. Вярвам, че агресорът трябва да плати за последствията от агресията си. След като вече знаем, че Русия няма да получи тези пари, докато не изплати репарации на Украйна, по-добре е да ги използваме за предотвратяване последиците от агресията, за защита на Украйна, а не само за нейното възстановяване“, подчерта Сикорски.

Външният министър на Полша приветства и факта, че ЕС реши да отпусне допълнителни пет милиарда евро в подкрепа на Украйна като част от Европейския фонд за мир.

"Това означава, че това, което страните дават на Украйна, ще бъде върнато, а тези, които не дават на Украйна, ще правят вноски (в Европейския фонд за мир). Т.е. никой в ​​Европа - освен една държава (Унгария) - няма да бъде оставен извън схемата“, обясни Сикорски.

По-рано медиите съобщиха, че Европейската комисия се стреми да ускори одобрението на механизъм, който ще позволи използването на доходите от замразените суверенни активи на Русия, така че Украйна да може да получи първия транш от 2-3 милиарда евро през юли.

Президентът на САЩ Джо Байдън иска страните от Г-7 да постигнат напредък по плановете за използване на конфискувани руски активи в подкрепа на Украйна преди срещата на върха през юни 2024 година, според съобщения в медиите.