Външните министри на държавите от Групата на седемте (Г-7) ще се съсредоточат върху сигурността както на Европа, така и в Индийския и Тихия океан, съобщи Reuters.



Тридневната среща в курортния град Каруизава идва и на фона на опасения, че някои европейски лидери на Г-7, особено френският президент Еманюел Макрон, може да се възприемат като заемащи слаба позиция по отношение на заплахите на Пекин за Тайван.

"Сигурността на Европа и тази на Индийския и Тихия океан не могат да се обсъждат отделно, те са преплетени една с друга“, заяви представител на японското външно министерство, говорейки при условие за анонимност.

Срещата, която включва министри от Съединените щати, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Канада, Италия и представител на Европейския съюз, идва преди срещата на върха на лидерите, която министър-председателят Фумио Кишида ще бъде домакин в Хирошима следващия месец.

Кишида посети Украйна през март, по същото време президентът на Китай Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва.

Войната в Украйна предизвика широк отзвук в Япония, като много японци виждяха инвазията на Русия като подчертаване на потенциалната заплаха за близкия Тайван от все по-настоятелния Китай.

"Част от причината, поради която Япония е толкова силна в подкрепата си за Украйна, е, че иска.. по-широка западна подкрепа, когато става въпрос за проблемите на Източна Азия“, заяви Джеймс Ди Джей Браун, професор по политически науки в университета "Темпъл" в Япония.

Вашингтон се опитва да изгради ангажимент на Г-7 за по-нататъшни действия за възпиране на Китай от предприемане на стъпки за промяна на политическото статукво на самоуправляващия се остров, заяви американски дипломатически източник пред медията при условие за анонимност.

За Г-7 ще бъде важно да потвърди своята солидарност и да подкрепи Украйна предвид съмненията относно позицията на Европа спрямо Китай, след като Макрон предупреди да не бъде въвлечен Съюзът в каквато и да е криза около Тайван, заяви Браун.

"Г-7 е важен партньор в търсенето на отговорност от Русия за нейната агресия в Украйна“, подчерта заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател. "Не се съмнявам, че Г-7 ще продължи да играе важна роля в това, включително на предстоящата среща на външните министри.

Споразуменията за сигурността на срещата са непроменени, заяви японското външно министерство след като мъж хвърли димна бомба, докато премиерът Кишида водеше кампания в Западна Япония.