Си Дзинпин нарече Бил Гейтс "стар приятел“ и изрази надежди заедно да извършват дейности, полезни както за Китай, така и за САЩ, в първата среща на китайския президент с чуждестранен предприемач от години, предава Reuters.

На среща в Пекин президентът на Китай се обърна към съоснователя  на Microsoft Бил Гейтс с думите, че е много щастлив да го види след три години и го описа като първия американски "приятел“, когото е срещал тази година.

"Често казвам, че основата на отношенията между САЩ и Китай е в техните народи. Възлагам надеждите си на американския народ“, става ясно от видео, публикувано от държавната телевизия на Китай CCTV.

"С настоящата глобална ситуация можем да извършваме различни дейности, полезни за нашите две страни и народи, дейности, които са от полза за човечеството като цяло“, допълни Си,

Гейтс, който пристигна в Пекин в сряда, отговори, че за него е "чест" да има шанса да се срещнат. "Винаги сме имали страхотни разговори и днес ще имаме много важни теми за обсъждане. Бях много разочарован, че не можах да дойда през последните четири години, така че е много вълнуващо да се върна“.

Си спря да пътува в чужбина от близо три години, тъй като Китай затвори границите си по време на пандемията и международните му срещи след повторното отваряне бяха предимно с други държавни лидери.

Редица изпълнителни директори са посетили Китай, откакто бяха отворени границите в началото на тази година, но повечето са се срещнали с министри от правителството в Пекин.

Гейтс се оттегли от борда на Microsoft през 2020 г., за да се съсредоточи върху филантропски дейности, свързани с глобалното здраве, образование и изменението на климата.

Последната отчетена среща между Си и Гейтс беше през 2015 г., когато те се срещнаха в кулоарите на форум в провинция Хайнан. В началото на 2020 г. Си написа писмо до Гейтс, в което благодари на него и на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс за обещаната помощ за Китай, включително 5 милиона долара за борбата на страната срещу COVID-19.