В приветствената си реч на неформална среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в Кремъл, президентът на Китай изрази увереност, че "руският народ ще ви подкрепи“ на президентските избори през 2024 г., съобщава вестник Kathimerini.

"Знам, че през следващата година във вашата страна ще се проведат нови президентски избори. Благодарение на вашето... лидерство през последните години Русия постигна значителен напредък в постигането на успех и просперитет на страната. Сигурен съм, че руският народ силно ще ви подкрепи във вашите добри начинания“, подчерта Си.

Кремъл отбеляза, че президентът на Китай не е говорил за участието на Путин в изборите през 2024 г. Съответните думи на прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков са цитирани от ТАСС.

Путин бе избран за първи път за президент на Русия през 2000 г. и преизбран през 2004, 2012 и 2018 г. Възможността за преизбиране на Владимир Путин за президент е разписана в актуализираната Конституция. Промените бяха приети през лятото на 2020 г. след референдум. Следващите президентски избори в Русия трябва да се проведат на 17 март 2024 г. "Коммерсант“ съобщи по-рано, че Кремъл е започнал подготовката за изборния цикъл през януари 2023 г.